tiistaina, lokakuuta 30, 2007

Apuasi tarvitaan!!!!!!!!!!!!!!!!

Teksti kopioitu SPR:n sivustolta.

Oletko A+? Verestäsi on nyt pulaa!

Julkaistu 29.10.2007 11:32

Veritilanne on tällä hetkellä huono erityisesti veriryhmän A+ osalta. Kun normaalisti luovuttajia kyseisestä veriryhmästä tarvitaan päivittäin noin 400, on tarve nyt puolet enemmän. Tilanne saadaan korjattua, jos veriryhmän A+ luovuttajia käy 800 päivässä.

A+ on suomalaisten yleisin veriryhmä. Monesti ajatellaan, että harvinaisten veriryhmien verta tarvitaan eniten, mutta todellisuudessa yleisimpien veriryhmien veren kulutus sairaaloissa on suurinta. Suurin osa suomalaisista potilaista kuuluu A tai O -veriryhmiin.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu kannustaa kaikki terveet ja auttamisenhaluiset verenluovutukseen. Alkanut flunssakausi verottaa terveitä verenluovuttajia. Veren testaus ja valmistus kestää noin vuorokauden, eli tänään luovutettu veri auttaa potilasta vasta huomenna. Sen vuoksi verta on oltava aina valmiina varastossa toimitettavaksi sairaaloihin myös ennakoimattomissa tilanteissa, esimerkiksi onnettomuuksien varalta.

Ajantasaisen veritilanteen voit tarkistaa Veripalvelun nettisivuilta www.veripalvelu.fi. Sieltä löydät myös luovutuspaikkojen tiedot sekä verenluovutuksen edellytykset. Osoitteessa www.haaste.fi voit haastaa ystävän mukaan auttamaan.

Ei kommentteja: